top of page
1536635_10152100356506259_1055397937_n.j

OM OSS

Arkeolog 8 är ett samkoreograferande dans- och scenkonstkollektiv som skapar och turnerar dansproduktioner mot ung, ung vuxen och vuxen publik. Arkeolog 8 grundades 2010 med ambitionen att skapa aktuella och engagerande dansproduktioner av hög kvalité genom samskapande metoder.

Arkeolog 8s konstnärliga uttryck är utvecklat genom samskapande metoder. Samskapande grupprocesser som konstnärlig praktik utgår ifrån antagandet att det konstnärliga uttryck som utvecklas i kollektivt arbete är unikt och växer fram genom interaktionen mellan just de personer, erfarenheter och den kontext som gruppen utgörs av och verkar i. Dynamiken och interaktionerna i gruppen utgör förutsättningarna för vad vi kan säga och göra, tänka, föreställa oss och detta är ständigt i förändring; vid varje ögonblick finns olika möjligheter (och begränsningar) som vi kan realisera. På det här viset sätter (eller öppnar) vi gränser för våra framtida själv i/som grupp och för verket som växer fram. För vår del handlar därför kollektivt skapande om att synliggöra och arbeta med gruppdynamik, -processer och -interaktioner som en del av vår konstnärliga praktik.

 

Vi funderar mycket över vilket samhälle vi vill vara med att skapa. Med en genre-överskridande utgångspunkt vill vi bland annat undersöka kroppens möjligheter att kommunicera och bjuda in både oss själva och vår publik att lära och uppleva något nytt genom våra skapar-processer. Därför utforskar vi olika rörelsepraktiker i möte med olika tema. I leken med en tematik och ett rörelsematerial, söker vi efter olika sätt att vidga både våra egna och andras idé- och föreställningsvärldar. På så vis vill vi dela med oss av danskonst som en inte visste att en ville ta del av och utforskar därför också vårt uttryck i ett experimentellt mellanrum mellan bredd  och spets. 

 

Vi har haft uppdrag från och samarbetat med konstnärer och organisationer så som Dansens Hus, Dansnät Sverige, Skånes Dansteater, Scenkonst Sörmland, Slagsmålsklubben, Norrlandsoperan, Eric Sjögren, Signe Bankefors, Utmana, Cajsa Godée, Salto!, Fusion festival, Theaterszene Europa, Schäxpir mfl. 

bottom of page