top of page

KP#1: KATASTROFLEDEN

LÅDA NR
1

01

Genom alla tider har människor klamrat sig fast vid sin kulturs berättelser, sina myter. Det är genom dessa vi förstår världen. De hjälper oss att skapa mening av den otaliga mängd intryck som vi matas med. De knyter ihop historia med nutid och de formar våra tankar.

  -  David Jonstad 2012

LÅDA NR
2

02

Oro och rädsla är en naturlig del av livet. Det signalerar för oss att något är farligt så att vi kan undvika det eller förbereda oss på att klara av det. (---) Ibland är det tydligt vad man oroar sig för. Det kan vara en särskild situation eller särskilda saker. Men ibland är det otydligt vad som gör att man känner sig orolig. Man känner så utan att riktigt förstå varför.

  -  bup.se 2019 om oro

LÅDA NR
3

03

“Hej. Jag heter Gunnel. Jag är en halvintellektuell pensionär från Uppsala. Jag är en storkonsument av viktiga samtal. Men det är rätt enkelt. Att ta ansvar är något annat. Och det vet jag inte hur man gör. Kan någon tala om det för mig?”

  -  Stina Oscarson 2018 ur Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?

LÅDA NR
4

04

Det finns flera saker man kan göra själv för att hantera sin oro. Även om det känns svårt, kan man försöka utmana sig själv och närma sig det som gör en orolig och rädd.

  -  bup.se 2019 om oro

LÅDA NR
5

05

We often forget that WE ARE NATURE. Nature is not something separate from us. So when we say that we have lost our connection to nature, we’ve lost our connection to ourselves.

  -  Andy Goldsworthy

LÅDA NR
6

06

Att gå till fots är inte bara att förflytta sig från en punkt till en annan. Det är också att ingå i ett sammanhang, befinna sig mitt i ett konkret och påtagligt landskap, ta del av alla de processer som ständigt pågår runt omkring en. Och det kan dessutom vara ett sätt att tänka och känna, eftersom själva gåendet har en egendomlig förmåga att stimulera våra sinnen och minnen och ge oss perspektiv också på sådant som inte finns där och då.”

  -  Rebecca Solnit 2019

LÅDA NR
7

07

Det var så vackert väder, det var onaturligt. Någonting måste hända. Hon visste det. Någonstans bakom horisonten samlade sig något mörkt och förfärligt - det arbetade sig upp, det kom fortare och fortare…

  -  Tove Jansson 1962, ur Filifjonkan som trodde på katastrofer I Det osynliga barnet

LÅDA NR
8

08

Kanske kan man skriva hela världen som en katastrofernas historia, eller som en krönika om människors väntan på katastrofer. Allt som vi sätter värde på ska ju en gång försvinna. Vi förlorar dem som vi kände, den ena efter den andra. Sommarens blommor vissnar, löven virvlar bort med höststormen.

  -  Peter Nilson 2013

TA MIG TILL KARTAN ÖVER KATASTROF LEDEN

karta vandringsled.png
KATASTROFLEDEN
LÅDA NR
9

09

Nothing is absolute. Everything changes, everything moves, everything revolves, everything flies and goes away.

  -  Frida Kahlo

LÅDA NR
11

11

Döden, döden

  -  Astrid Lindgren

LÅDA NR
10

10

It always seems impossible until it has been done

  -  Greta Thunberg 2019

Katastrofprojektet är ett tvärkonstnärligt samarbete mellan koreografer Camilla Reppen och Josefine Alfredsson, scenograf Kine Fagerheim och musiker Annika Wassén under danskollektivet Arkeolog 8. Tanken med projektet är att skapa en sorts dialogplattform för att utforska oron vi har inför framtida kriser och katastrofer. Det gör vi genom konstnärliga upplevelser i olika format och därför består Katastrofprojektet av ett antal delprojekt. 

 

Katastrofprojektet #1: Katastrofleden

Du kan tänka på Katastrofleden som en vandringsled, en utställning, en koreografi och / eller en upptäcktsfärd. Den sträcker sig från Bredäng till Järna inom Stockholms län och är öppen från mitten av juni till slutet av september 2019. 

 

Det tar tre dagar och två nätter att ta del av hela leden / utställningen. Då behöver du bära med dig tält för övernattning, sovsäck, underlag, matsäck, vatten och ombyte. Du kan också välja att upptäcka kortare delar av Katastrofleden. Det finns fyra etapper, två kortare och två längre. 

 

Det finns 11 lådor utplacerade längs leden. De är fulla av hemligheter, inspiration och uppdrag som kopplar till temat. Du som gör vandringen får möjlighet att upptäcka dem och interagera med leden på olika sätt, både genom detta digitala rum och ute i naturen. På så vis hjälper du också till att utveckla nästa del i Katastrofprojektet (läs mer längre ner om Katastrofprojektet #2, 3 osv). Lådorna hjälper dig att hitta vägen, men en karta finns också som hjälpmedel. Den hittar du här ovanför. Under vägen finns även ledmarkörer. Håll utkik efter katastrof-kvadrater. 

 

Katastrofleden avslutas och monteras ned med ett finissage i slutet på september 2019. Håll utkik här på hemsidan eller på Instagram @katastrofprojektet efter mer information om det evenemanget!

 

När Katastrofleden monteras ner kommer lådorna att bli bostäder till fåglar (fågelholkar). Allt annat material som varit en del av leden kommer att återanvändas i kommande delprojekt. 

Projektet har stöd av Stockholms läns landsting.

VERKAR NÅGOT SAKNAS I EN LÅDA? 

Berätta gärna vad som saknas genom att fylla i formuläret nedan. 

Tusen tack!

Något saknas i låda

BRA ATT VETA 

Du gör vandringen på egen risk. Gör du hela leden kommer du färdas genom många olika miljöer, på både naturstigar, grus och asfalt. Vissa delar kan vara mer svårframkomliga än andra. Det är mycket viktigt att du tar med dig vatten (mer än du tror) och mat så du klarar dig. Vissa etapper har inte så stort utbud av butiker och restauranger som en kan vara van med i stan. 

ETAPP 1a: Bredäng - Alby, ca 13,40 km, tid ca 3,5 - 4 timmar, fyra stycken lådor. 

ETAPP 1b: Alby - Uttran / Tumba station, ca 9,17 km, ca 2,5 - 3 timmar, två stycken lådor. 

 

ETAPP 2: Uttran / Tumba station - Södertälje, ca 18,12 km, ca 7 timmar, en låda. 

 

ETAPP 3: Södertälje - Järna, ca 21 km, ca 9 timmar, fyra stycken lådor. 

PACKLISTA

PACKLISTA

Om du går hela leden

ALLEMANS- RÄTTEN

ALLEMANS-

RÄTTEN

Katastrofprojektet är en tvärkonstnärlig samarbetsprocess mellan Camilla Reppen och Josefine Alfredsson (koreografi, dans), Kine Fagerheim (scenografi) och Annika Wassén (musik) under danskollektivet Arkeolog 8. Tanken med projektet är att skapa en sorts dialogplattform för att utforska oron vi har inför framtida kriser och katastrofer. Det gör vi genom konstnärliga upplevelser i olika format och därför består Katastrofprojektet av ett antal delprojekt, som KP#1: Katastrofleden

bottom of page